2017-03-08

Lumitilanne 8.3.2017

Lumitilanteen päivitys 12.3.2017:

Lumet ovat isoilta seliltä taas kerran lähes kadonneet. Luisteleminen onnistuu jotenkuten. Suojaisammissa paikoissa ja rantojen tuntumassa lunta riittää vielä hiihtämiseen. Aurinkoiset etelärinteet ovat täysin lumettomia. Lämpötilojen sahaaminen on aiheuttanut muutamia suuria railoja joista tänään löydetyt merkitään kisakarttaan. Jos railoja löytyy vielä lisää ennen kisapäivää niin päivitetty tieto railoista on nähtävissä kisakeskuksessa karttasuurennoksessa.

Kisaviikon sääennuste lupaa lämpimiä päiviä ja pieniä yöpakkasia mutta myös hieman lumisateita. Todennäköisesti kisapäivänä lumiolosuhteet jäällä ovat erittäin nopeakulkuiset. Viikon lumisateista riippuu vielä ovatko sukset vai luistimet parempi valinta. Maastossa lunta riittää varsinkin korkeammalla.











Lumitilanteesta päivitys 8.3.2017:

Kisa-alueen jäillä oli eilen isoimmilla selillä lunta pääasiassa 0-2 senttiä. Suojaisemmissa paikoissa on enemmän. Metsässä lunta on 0-40 senttiä. Mitä suojaisampi metsä niin sitä vähemmän on lunta. Tiiviit kuusikot ovat lumettomia. Avonaisilla alueilla kuten pelloilla ja hakkuuaukeilla voi hyvin hiihtää. Jyrkimmillä ja kivisimmillä alueilla ei voi kunnolla hiihtää. Mitä korkeammalle nousee niin myös lumen määrä kasvaa. Parin sadan metrin korkeudessa on lunta parhaimmillaan polveen asti. Hangessa on myös kova kansi, joka kantaa jo hyvin hiihtäjää mutta ei vielä juoksijaa. Iso sompa kannattaa olla. Tukevimmillaan joissain paikoissa kantaa kävellä mutta ei enää juoksuaskelta. Talviaikaan kuljetut polut ovat erittäin helppokulkuisia mutta käyttämättömät voivat olla hyvin raskaita kovahkon lumikannen takia. Alueelta löytyy myös joitakin mopopolkuja, jotka ovat hieman haastavia kulkea mopon renkaan tekemän kapean ja syvän uran takia.

Jäätilanne on edelleen aivan normaali.

Tänään on satanut nelisen senttiä uutta lunta. Virallinen lumilukema Jyväskylään on nyt 32 senttiä. Muuratjärven (kisa-aluetta) havaintoasemalla lukema on 20 senttiä. Todellisuudessa jäällä ei ole noin paljon lunta. Maanantaina Tuomiojärvellä lunta oli hädin tuskin neljä senttiä. Viime viikonloppuna tehtiin Päijänteen puolelle kisa-alueen suunnalle myös luisteluretki.

Seuraavan 10 päivän sääennuste näyttää nyt siltä, että jää tuskin paljastuu lumen alta vaan pikemminkin saadaan lisää lunta. Lämpötilat ovat ennusteessa varsinkin alkuviikosta aika hilkulla joten tämä voi vielä kääntyä mihin suuntaan tahansa. Yksi hyvin lämmin ja aurinkoinen päivä voi riittää sulattamaan lumet jäältä mutta ei maastosta. Pitkän ajan sääennuste on viime aikoina muuttunut päivittäin joten saas nähdä miten tässä käy...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti