2017-03-03

Kisamaasto


Kisakeskus sijaitsee tänä vuonna Muuramessa ja kisa-alue on pääasiassa Päijänteellä ja Muuratjärvellä. Kisamaasto on osittain samaa kuin viime vuonna mutta suurin osa alueesta on uutta. Suuri osa alueesta on jäätä mutta vastapainoksi löytyy erittäin jyrkkiä ja myös korkeita vuoria. Korkeimmat paikat ovat päälle 200 metrisiä jolloin korkeuseroa Päijänteen pinnasta tulee yli 120 metriä.

Sää ja lumiolosuhteet ovat viimeisen parin viikon aikana heitelleet laidasta toiseen. Tällä sivulla on kuvia kisamaastosta kahden viikon takaa jolloin jäällä oli erinomaisen hyvä pyöräillä tai hiihtää. Metsässä lumitilanne oli erittäin vaihteleva. Suojaisimmissa paikoissa ja etelärinteillä lunta ei ollut käytännössä ollenkaan. Muulla lumitilane vaihteli metsän muutamasta sentistä avonaisempien paikkojen pariinkymmeneen senttiin.

Kuvien ottamisen jälkeen saapui takatalvi ja lunta tuprutti toistakymmentä senttiä lisää. Tällä viikolla on ollut lämmintä ja lumet ovat jälleen kovaa vauhtia huvenneet. Juuri nyt jäällä on lunta vain laikkuina. Maastossa varsinkin korkeilla paikoilla on lumen määrä hieman lisääntynyt. Tulevien päivien pakkaset kovettavat jäällä olevan veden ja loskan vähintäänkin pyöräily- ja luistelukelpoiseksi.

Latuverkosto oli viime päivien plussakeleihin asti täydessä terässä. Kisa-alueella on normaalisti kymmeniä kilometrejä jää- ja maastolatuja. Ladut tai reitit joissa niitä pitäisi olla merkitään kisakarttaan. Sääennuste ei juurikaan lisälunta lupaile joten voi olla, että jäälatuja ei enää ajeta ja maastolatujenkin kanssa on vaikeuksia.

Polkuverkosto on varsinkin asutuksen lähistöllä ollut koko talven erinomaisessa kunnossa. Maastopyöräily on ollut helppoa pienen lumikerroksen tasoittaessa pahimpia paikkoja. Ei ole ollut tarvetta läskipyörälle vaan tavallisella maastopyörällä on pärjännyt hyvin.

Viralliset jäämittaukset kertovat, että jäiden paksuus on hyvin lähellä keskiarvoja. Kisa-alueella jään paksuus on kestänyt autoilua jo pitkään. Ensi viikon pakkaset kerryttävät jäätä vielä lisää varsinkin kun lunta ei ole päällä eristeenä. Kisassa käytetyllä jääalueella on muutama vaarallinen kapeikko ja jokialue. Nämä merkitään karttaan. Kisapäivänä pidetään joukkueille lyhyt jääturvallisuustuokio jossa kerrotaan vielä alueen mahdolliset vaaranpaikat.

Kisapäivään on aikaa kaksi viikkoa. Vielä ehtii sataa lunta useammankin sentin kerros. Tilauksessa kisapäivälle on aurinkoinen pikkupakkanen ja jäälle joko luistelukeli tai parin sentin hiihto- ja pyöräilykelpoinen tiivis lumikerros.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti