2024-03-14

Ratamestarin lausunto

 Talvi on ollut erikoinen. Monen vuoden tauon jälkeen on nautittu jättipakkasista ja myös mahtavasta keväisestä hankikannosta. Valitettavasti kumpaakaan ei nyt ole tämän vuoden jäärogainingiin luvassa. Sääennuste lupailee seuraaville päiville pelkkiä plusasteita, jotka muuttavat olosuhteita:

  • Hankikantoa ei enää ole. Metsässä oleva lumi tulee upottamaan muita kuin kantavimpia suksia tai lumikenkiä
  • Jäällä oleva lumikerros ohenee tai paikoin jopa katoaa kokonaan. Vettä on pehmeän lumikerroksen alla tai paljaalla jäällä. Jääturvallisuuteen muutaman päivän plussakelit eivät juuri vaikuta.
    • Viralliset jäänpaksuusmittaukset kertovat, että jään paksuus on tällä hetkellä keskimääräistä paksumpi. Keuruun suunnalla jäätä on n. 50-60 cm.
    • Kantava jää on tällä hetkellä pinnaltaan kaikkialla harmaata kohvajäätä. Musta ja vahvempi teräsjää piileksii paksun kohvajääkerroksen alla. 
    • Jää ei ohene muutamassa päivässä ollenkaan vaan vasta lumet sulavat ja jään aivan pintakerros voi hieman pehmetä
    • Jään päällä oleva sulamisvesi muuttaa jäällä olevia pilkkiavantoja ja muita reikiä uveavannoiksi. Nämä erottuvat kuitenkin selvästi meteoriittireikämäisinä alueina jäällä. Uveavanto toimii jäällä viemärinä eli jäällä oleva vesi pyrkii pääsemään jään alle. Uveavannon läheisyydessä on jään päällä vettä todennäköisesti reilummin kuin muualla. Uveavanto on harvoin niin suuri tai piilossa, että siitä aiheutuisi vaaraa.


    • Vesistöjen virtaama kasvaa sulamisvesien takia. Tämä hissukseen ohentaa jäätä kapeikoissa, siltojen alla ja jokien suistoissa. Kannattaa kiertää nämä paikat tarpeeksi kaukaa. Nämäkin alueet erottuvat hyvin kestävästä harmaasta kohvajäästä, koska ovat jo aiempien lämpimien päivien takia jäättömiä tai ohuessa mustassa teräsjäässä.
      • Virallisia latu- ja kelkkareittejä pitkin voi edelleen kulkea myös siltojen alta, mutta muualla ei pidä siltojen alle mennä.
    • Tyypilliset vaaranpaikat kuten sillat ja jokisuut on  merkitty karttaan vaarallisen alueen viivoituksella. Kierrä nämä kohdat tarpeeksi kaukaa.

Jäärogaining on keskimääräistä rogainingia paljon hankalampi ratamestaroitava, koska tapahtumapäivän olosuhteita on mahdoton tietää etukäteen. Onko hankikanto? Onko luistelukeli? Onko jäällä lunta vai ei? Onko ollenkaan lunta? Tämän vuoden radan viimeistelyä on venytetty viime tippaan samalla sääennusteita seuraillen. Viime vuonna oli hidas ja raskas keli, koska jäät olivat paksulti lumen peitossa. Tänä vuonna jäällä on lunta vähän ja se hupenee parin päivän kuluessa nopeaa tahtia. Odotettavissa on, että jään vetisyydestä huolimatta jääalueet ovat nopeakulkuisia suksella tai jopa pyörällä. Maaston puolella tilanne on kinkkisempi. Hanki ei enää kanna ja jalkamies uppoaa syvälle puoli metriä paksuun hankeen. Metsäsuksella pääsee todennäköisesti liikkumaan paksussakin hangessa. Tieverkosto on osittain hyväkulkuista, mutta pienimmät tiet voivat olla upottavan loskan peitossa. Vielä torstaina pikkutiet olivat kantavassa jäässä eli lähes luisteltavia. Keuruun alueella on paljon hyviä talvipolkuja, mutta niiden kantavuus on vielä arvoitus.

Rastivalikoima on sijoiteltu kartalle hyvin monipuolisesti. Perinteiseen tapaan paljon rasteja on järvien jäillä tai hyvin lähellä niitä. Osa rasteista on kuitenkin keskellä metsää ja osa keskellä kaupunkialuetta. Korkeuserojakin kertyy, koska lähialueelta löytyy useita mukavia mäkiä. Valmis latuverkosto ja kelkkareitistö voivat olla suureksi avuksi. Jääladut todennäköisesti ovat käyttökelvottomassa kunnossa, mutta niiden jäänteet erottuvat jäällä ja auttavat navigoinnissa. Alueella on ollut talven aikana myös muutamia aurattuja jääpolkuja, mutta näitä ei ole karttaan piirretty.

Varusteissa kannattaa varautua varpaiden kastumiseen. Voimme myöntää jalkojen kastumistakuun 😁 Kahdeksan tuntia märissä sukissa nollakelissa ehtii viilentää isommankin karpaasin. Kannattaa varata mukaan vedenpitävät sukat tai useampi pari vaihtosukkia ja niiden päälle paksu ja iso pakastepussi, niin varpaat säilyvät varmemmin lämpöisinä. Lisäksi yläkroppaa ja päätä kannattaa vaatettaa normaalia reilummin, jotta lämpöä riittää märkiin varpaisiin. Jalkineissa ja polkupyörissä kannattaa olla nastat, koska liukasta jäätä löytyy varmasti.

Rastien pisteytys on täysin satunnainen. Tosin muutama kivampi kohde on palkittu yhdeksällä pisteellä.

Rasti ja sen vierestä kulkeva latu (violetti) ja kelkkareitti (punainen)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti