2019-03-11

Jää- ja lumiraportti 2019

Kisa-alueen jää- ja lumitilanne on tarkistettu sunnuntaina 10.3.2019. Pilkkiavannoista pääteltynä jäätä on 30-40 senttiä. Jääsauvalla ei kykene jäähän hakkaamaan reikää. Suojaisissa lahdissa on eniten jäätä. Jäällä nähtiin sunnuntaina yksi henkilöauto, useita moottorikelkkoja, monet potkukelkan jäljet ja paljon kävelyjälkiä. Jää on turvallista ja hyvin kantavaa, kun muistaa huomioida tavanomaiset vaarapaikat.

Jäällä on irtonaista lunta n. kolme senttiä. Jäällä on siellä täällä epätasaisuuksia möykkyinä, mutta retkiluisteleminen onnistuu silti. Rannoilla voi olla paksumpi lumikaistele. Pyöräileminen onnistuu erittäin hyvin. Hiihtäminen on hankalahkoa lumen irtonaisuuden takia eli suksi lipsuu. Nastakengillä on hyvä juosta jäällä, mutta ilman nastoja on liian liukasta. Potkukelkka kulkisi jäällä erinomaisesti.

Maastossa on edelleen hyvä hankikanto, joka kantaa avopaikoilla hyvin juoksijaa, mutta tiheämmässä metsässä huonommin. Hiihtäjälle riittävät tavalliset kapeat latusukset ja isosompainen sauva. Eteläisillä kivikkoisilla rinteillä lumi on jo vähissä. Pääasiassa lunta on kuitenkin yli 40 senttiä.

Kisa-alueen pohjoislaidalla on Kärkistensalmi, joka on Päijänteen kapein kohta. Kärkisissä on aina virtauksia ja vaarallisia jääalueita. Nämä vaaralliset alueet on kisakartalla rajattu pois ja merkitty vaarallisen alueen merkillä. Karikoissa, kivikkoisilla rannoilla, kapeissa salmissa, jokisuissa ja niemien kärjissä voi kuitenkin aina olla heikompaa jäätä. Jos näet selkeitä muutoksia jäässä, niin kierrä kyseinen alue kauempaa.

Sääennuste lupailee perjantaiksi vesisadetta. Jos ennuste toteutuu, niin jäällä oleva lumikerros todennäköisesti häviää. Jos sää kääntyy hieman kylmemmäksi, niin lumikerros voi vähän paksuuntua. Jään kantavuuteen ei ehdi tulla muutoksia ennen lauantaita. Hankikanto heikentyy, jos vesisade toteutuu.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti