Jäärogaining 2024 järjestetään lauantaina 16.3.2024 Keuruulla Keurusselän alueella. Tarjolla on jäätä ja lunta, tasaista ja mäkeä, hienoja maisemia, vuoria ja ties mitä muuta. Alueella ei ole ennen järjestetty jäärogainingia. Ilmoittautuminen on nyt avattu.
Jäärogainingissa seikkaillaan jäällä ja keväisessä metsässä neljän tai kahdeksan tunnin ajan 2-5 henkilön joukkueella käyttäen luistimia, suksia, potkukelkkaa, läskipyörää, liukulumikenkiä, lenkkareita tai jotain muuta vastaavaa kulkuvälinettä. Kulkutavan ja -välineen saa valita aivan vapaasti 😊
Jäärogaining järjestetään maaliskuussa jolloin jäät ovat kantavimmillaan. Mahdolliset vaaralliset jääaluet on merkitty karttaan.
Mitä on rogaining?
Rogaining eli retkisuunnistus on joukkuelaji. Joukkueen koko on 2–5 henkilöä, ja joukkueessa voi olla miehiä, naisia tai sekä että. Joukkue etenee koko tapahtuman ajan yhdessä. Joukkue ei saa hajaantua.
Rogaining-kilpailu alkaa suunnittelujaksolla, jonka aikana joukkueet suunnittelevat, mitkä rastit heidän kannattaa etsiä ja missä järjestyksessä. Suunnitteluaikaa on kilpailun kokonaispituudesta riippuen yleensä 1–3 tuntia. Rogaining sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille, koska jokainen voi suunnitella reittinsä omaan kuntoonsa ja taitoihinsa sopivaksi.
Rastit saa kiertää vapaavaintaisessa järjestyksessä ja tavoitteena on kerätä määräajassa, joka on jäärogainingissa neljä tai kahdeksan tuntia, mahdollisimman monta pistettä. Määräajasta ei saa myöhästyä. Myöhästymisestä saa miinuspisteitä ja liikaa myöhästyessä koko suoritus hylätään. Jäärogainingissa ei saa myöhästyä yli 30 minuuttia.
Eri rasteista saa eri määrän pisteitä, mikä vaikeuttaa reitin suunnittelua. Arvokkaampi rastipiste ei tarkoita, että rastipiste olisi vaikeampi löytää. Rastipisteen etäisyys lähtöpaikasta ei myöskään vaikuta rastin pisteytykseen.
Tapahtuman aikana saa koska tahansa palata kilpailukeskukseen syömään, juomaan, lepäämään tai vaihtamaan varusteitaan. Pitkäänkin kilpailuun voi näin hyvin osallistua, vaikka ei olisikaan huippukuntoinen kestävyysurheilija. Maastossa voi liikkua juuri itselle sopivaa vauhtia, pitää taukoja niin paljon kuin haluaa ja tulla pois koska tahansa ennen määräaikaa.
Jäärogainingissa arvokkaimmat rastit pyritään sijoittamaan maaston hienoimpiin paikkoihin. Vapaasti valittavan reitin ohella tämä tekee rogainingista erinomaisen lajin kaikille luonnossa viihtyville.
Rogainingissa käytetty kartta on huomattavasti epätarkempi kuin suunnistuskartta. Rastipisteet ovat myös paljon helpompia löytää, kuin suunnistuskilpailuissa. Retkisuunnistustaito riittää. Suunnistuksesta poiketen lajin haastavuus syntyy reitin suunnittelusta ja toteutuksesta annetussa ajassa.
Jäärogainingin erikoisuudet
Jäärogaining sisältää tavallisesta rogaining-tapahtumasta poikkeavia asioita:
Rasteja ei ole merkitty maastoon millään tavalla, mutta ovat selkeitä kohteita.
Leimaaminen tapahtuu älypuhelimella tai tabletilla GPS:n antaman
sijainnin perusteella
Jotkut rasteista eivät ole selkeissä maastokohteissa vaan edellyttävät mm. etäisyyden arviointia esim. rasti voi olla keskellä järveä ilman minkäänlaista maamerkkiä
Karttaa voi lukea ja zoomailla paperiversion lisäksi digitaalisena versiona älypuhelimella tai tabletilla
Kulkea voi useita eri tapoja ja välineitä käyttäen esim. kävellen, juosten, lumikenkäillen, hiihtäen, luistellen, potkukelkkaillen ja pyöräillen. Kulkuvälinettä ja -tapaa saa vapaasti vaihdella tapahtuman aikana. Jäärogaining on multisport-tapahtuma.
Suurin osa tapahtuma-alueesta on järven jäällä. Korkeuserot ovat tästä huolimatta suuret.
Lähtöpaikka on rannassa tai jäällä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti