2023-03-08

Ratamestarin lausunto 2023

 Tulossa on hiihtäjän jäärogaining, mutta myös muilla kulkutavoilla saattaa yllättää.

Äänekosken ja Suolahden alueella on laaja latuverkosto jääalueilla. Kts. Äänekosken latuinfo. Ladut on myös pystytty tänä talvena ajamaan, koska lunta on varsinkin viime viikkoina ollut riittävästi. Virallisen latuverkoston lisäksi alueella voi olla kaikenlaisia kylälatuja ja muuta latuverkostoa. Tapahtumakartassa näkyvät alueen viralliset ladut ja ne kyläladut, joita maastokäynneillä on löydetty. Äänekosken latuinfon latukartat eivät kaikilta osin vastaa niitä latuja, jotka todellisuudessa maastosta ja jäältä löytyvät. Jäärogainingin aikana on muistettava, että laduilla ei saa kulkea kuin suksilla. Tämä koskee myös luisteluhiihdolle tampattua aluetta. Ladun yli voi kuitenkin kulkea, kun sen tekee varovasti.

 



Lumitilanne on pääasiassa hyvä. Rataryhmän maastokeikoilla on päästy hyvin kulkemaan metsäsuksella ja jopa myös tavallisella suksella umpihangessa. Lumitilanne on kuitenkin viime viikkoina muuttunut kuukauden takaisista plussakeleistä: vanhan kantavan hangen päällä on nyt 10-20 cm uutta pehmeää lunta. Ratamestarin 210 cm pitkä metsäsuksi upposi hankeen maaliskuun alussa pahimmillaan 15 cm. Samana päivänä maastoa kartoitettiin myös kapean tunturisuksen avulla. Hangen kantavuus vaihtelee suuresti. Avopaikoilla, kuten pelloilla, hanki on pehmeintä ja upottavinta. Tiheissä kuusikoissa lunta saattaa olla vain pari senttiä ja sekin vähä on kantavaa korppua. Mäntykankailla ja muussa avonaisemmassa metsässä hanki voi olla erittäin hyvin kantavaa tai upottaa vähän. Tuuli on paikoin kinostanut lumia. Pellon tai järven toisella laidalla saattaa upottaa ja toisella laidalla suksi ei uppoa juuri ollenkaan. Virallinen lumensyvyys on n. 45 cm.


 

Alkutalven vähälumisuus lienee edesauttanut polkuverkoston pysymistä auki. Erityisesti asutuksen lähistöllä on suuri osa kartalla näkyvästä polustosta auki tampattua. Poikkeuksiakin on ja syrjemmässäkin olevat polut saattavat yllättää. Polut ovat mukavan kovapohjaiseksi jäätyneitä ja tampattuja. Maastopyörällä, tossulla ja suksella pääsee näillä poluilla etenemään rivakkaa vauhtia. 


 

Tapahtuma-alueen maasto on tyypillistä Keski-Suomen maastoa eli suuria korkeuseroja on tarjolla.  Korkeusero kartan matalimman ja korkeimman pisteen välillä on n. 100 metriä. Metsät ovat pääasiassa kallioisia ja kivisiä männiköitä, mutta myös kuusikoita, pajukkoa ja pusikkoa on tarjolla. 


 

Kartan mittakaava tuleee olemaan 1:25000 - 1:30000 väliltä. Kartasta löytyy myös tavanomaisesta poiketen "pusikkokuvaus" eli todennäköisimpiä tiheiköitä on yritetty kartalle merkitä metsänkäyttöilmoitusten perusteella. Nämä eivät ihan aina pidä paikkaansa, mutta auttavat aina suunnistuksessa, koska alue erottuu yleensä selkeästi. Kartta ja rastien määrä on selvästi ylimoitettu, koska todennäköisesti olosuhteet eivät ole kaikista nopeimmat mahdolliset. Rastipisteitä on kuitenkin kerätty sen varalta, että tapahtumapäivänä olisi huikean nopea luistelukeli.  Valitettavasti luistimet eivät tänä vuonna ole hyvä valinta.

Jäätilanne on hyvä. Etelä-Suomessa jo pelotellaan heikoilla kevätjäillä, mutta Keiteleellä tilanne on vielä aivan talvinen. Alkutalven harvinaiset plussakelit hieman haittasivat jään paksuuntumista ja tekivät virtapaikoista ajankohtaan nähden tavanomaista heikompia. Viimeisen kuukauden ajan jäätilanne on kuitenkin parantunut koko ajan. Sääennusteen perusteella hyvä tilanne jatkuu eivätkä jäät pääse ohenemaan vielä moneen viikkoon. Alueella on jonkin verran vaarallisia virtapaikkoja, mutta ne merkitään kaikki karttaan kiellettyinä alueina. Vaaralliset jääalueet myös erottuvat tällä hetkellä selkeästi turvallisesta jäästä eli ne ovat joko selvästi sulia tai lumettomia. Jäätä on paikasta riippuen vähintään 30 senttiä.  Kts. vesistöjen jäänpaksuus. Myös jäätiet ovat Ala-Keiteleellä käytössä.


 

Aluetta halkoo junarata ja moottoritie. Kumpaakaan ei saa ylittää muualta, kuin virallisista ylityspaikoista. Myös alittaminen onnistuu useasta kohdasta. Mahdollisesti vaaralliset alituspaikat on merkitty karttaan kielletyiksi. 

Pikkutiet ovat viime viikkoina olleet hyvin hiihdettäviä. Hiekkaa ei ole juurikaan ollut näkyvissä. Jopa isompien teiden laitoja pitkin on voinut hiihtää. 



Mikä on paras kulkutapa? Hiihtämällä pääsee etenemään laajimmalla alueella, mutta kaupunkialue voi olla hankala suksijalle. Maastopyörällä ja pienillä jalkautumisilla pystyy nopeasti kiertämään asutusalueiden rastit, mutta järvirastit ovat hankalampia. Pelkästään jalkaisin pystyy myös etenemään laajalla alueella, mutta joutuu lumisemmissa paikoissa ja jäällä rämpimään. Mikä on paras suksi? Metsäsuksella pääsee minne tahansa, mutta on valmiilla ladulla hidas. Kapealla suksella pääsee etenemään nopeasti valmiilla laduilla, mutta saattaa upota umpihangessa. Latuun mahtuva, mutta hieman tavallista suksea kantavampi tunturisuksi voi olla oiva kompromissi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti